Ομιλία του καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο σχολείο μας την εξαιρετική ομιλία του αστρονόμου και καθηγητή φυσικής διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφώντα Μουσά, με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Το αρχαιότερο αστρονομικό ρολόι».

Ο καθηγητής μας παρουσίασε την εσωτερική δομή του μηχανισμού, τις χρήσεις, τους πιθανούς δημιουργούς του, τις συνθήκες υπό τις οποίες ανακαλύφτηκε αλλά και την πολυετή έρευνα, στην οποία συμμετείχε, για να ανακαλύψει τα μυστικά του. Ο κ. Μουσάς ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τόνισε τη σπουδαιότητα του Μηχανισμού στον σύγχρονο Πολιτισμό και εξέφρασε την επιθυμία του η νέα γενιά να προχωρήσει τις μελέτες γι αυτόν. Ο ίδιος δέχτηκε ερωτήσεις από τους μαθητές μας και στάθηκε με υπομονή σε κάθε απορία τους.

Με την ομιλία του ο κ. Μουσάς, εγκαινίασε την έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, την οποία μας παραχώρησε και θα την παρουσιάζουμε στον χώρο υποδοχής της αίθουσας εκδηλώσεων «Διονυσίου Σιμόπουλου» μέχρι και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

Η ομιλία του κ. Ξενοφώντα Μουσά, εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών που έχουμε ξεκινήσει με επιστήμονες. Ευχαριστούμε θερμά τον εκλεκτό μας ομιλητή, όπως επίσης ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την παρουσία του τον κ. Δ. Σιμόπουλο, Επίτιμο Δ/ντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και τον κ. Λιακόπουλο, πρόεδρο της Σχολικής μας Επιτροπής.

 

 

Τεχνόπολη

Οι μαθητές της Α’ στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, επισκέφτηκε την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.
Οι μαθητές γνώρισαν ένα από τα πιο σπάνια βιομηχανικά μνημεία, το παλιό εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας. Είδαν όλη την εγκατάσταση και την γραμμή παραγωγής από την πρώτη ύλη, το λιθάνθρακα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, το κτίριο του υδαταερίου, τους φούρνους, το παλιό εργοστάσιο από ψηλά από το παρατηρητήριο.
Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανά ομάδες και ξεναγήθηκαν από καλά καταρτισμένα άτομα που τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Επίδοση Βαθμολογίας

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Η επίδοση των ελέγχων για το Α’ τετράμηνο  θα πραγματοποιηθεί τη  Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ώρα 12 – 2μ.μ. .

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την Ελληνική Αστρονομία του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντα Μουσά, την οποία φιλοξενεί το σχολείο μας.

Από τη Δ/νση

 

Κοπή Βασιλόπιτας

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Συλλόγου Διδασκόντων μαζί με τον ΣΓΚ αλλά και όλων των τμημάτων του σχολείου μας. Ευχόμαστε υγεία, αγάπη, πρόοδο και δημιουργία σε όλους! Ευχαριστούμε θερμά τον ΣΓΚ αλλά και τους γονείς των μαθητών μας για την προσφορά σε νόστιμες χειροποίητες βασιλόπιτες. Και του χρόνου!

 

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2009. Από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς. Μαθητές και συνοδοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν με περισσότερους από 280 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 5.100 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής. Η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα. Την ξενάγηση την έκανε ο ίδιος ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μουσείου, κ. Τσεκούρας, με τον οποίο βγήκαμε και αναμνηστική φωτογραφία.