Κλιματική Αλλαγή:συμβαίνει τώρα

Η εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: συμβαίνει τώρα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας «Διονυσίου Σιμόπουλου» με κεντρικό ομιλητή τον Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο  Ζερεφό, τον βραβευμένο επιστήμονα με το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και τον εκπρόσωπο της χώρας μας για την Κλιματική Αλλαγή.

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων του ΥΠΑΙΘ και συγκεκριμένα την κα Μακρή, Προϊσταμένη της Δ/νσης και την κα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια των Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε το Δίκτυο Γυμνασίων Αττικής ASPNET UNESCO.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών με επιστήμονες που έχουμε ξεκινήσει φέτος και ευχαριστούμε θερμά τον διακεκριμένο αστροφυσικό, κ. Σιμόπουλο, Επίτιμο Δ/ντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου για τη συμβολή του στη διοργάνωση αυτών των ομιλιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Ανωνόπουλος, συνεργάτης και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματέας Α/θμιας Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασίας Γκίκα, η κα Ζινέλη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Παλλήνης, κ. Ζούτσο, η κα Μακρή, Προϊσταμένη Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο κ. Καπέλλας, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής.

O Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός με την ομιλία του «Μαθαίνουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή», μας απέδειξε επιστημονικά αλλά ταυτόχρονα με εύληπτο τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει και οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Έμφαση έδωσε στον ρόλο της Παιδείας και του σχολείου όπου μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τους ωθήσει σε καλές πρακτικές με στόχο την προσαρμογή και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αναφορά έκανε και στις επιπτώσεις της στην πολιτστική κληρονομιά. Με υπομονή απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η Διευθύντρια του σχολείου, κα Περτσινίδου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Ζερεφό για να τον τιμήσει για την συνεισφορά του στην επιστήμη και στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet-UNESCO, έκανε παρουσίαση της «Ολιστικής Σχολικής Προσέγγισης για την Κλιματική Αλλαγή- Μια πρόταση της UNESCO» δίνοντας έμφαση στους άξονες, στην ομάδα και στο σχέδιο δράσης καθώς και στα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή του στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία. Αναφορά έκανε επίσης στο παγκόσμιο δίκτυο ASPnet, στις αξίες και στα ιδανικά του.

Οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν παρουσιάσεις των δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος της UNESCO για την Κλιματική Αλλαγή.

Τέλος αφού χαρίσαμε συμβολικά δώρα των δράσεών μας (ελιές, λάδι, αρωματικά, πάνινες τσάντες, ξύλινα μαχαιροπήρουνα) σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο Ε’ Μαθητικό Συμπόσιο ASPNET UNESCO Δικτύου Γυμνασίων Αττικής με θέμα «Μαθαίνω και Δρω για την Κλιματική Αλλαγή» στις 10 και 11 Απριλίου 2020 στα Ανάβρυτα και στο Βαρβάκειο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην Έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και της Ελληνικής Αστρονομίας του καθηγητή του Παν. Αθηνών κ. Μουσά, αλλά και τον μπουφέ μας με τοπικά προϊόντα, τα περισσότερα από τον σχολικό μας κήπο, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ευχαριστούμε θερμά τον εκλεκτό ομιλητή μας κ. Ζερεφό, τους συνδιοργανωτές μας, κ. Αντωνόπουλο, κα Μακρή και κα Δηλάρη, τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Σχολικής μας Επιτροπής, κ. Λιακόπουλο, την κα Ζινέλη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, τον κ. Σμέρο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την κα Διακάκη, Αντιπρόεδρο της Σχολικής μας Επιτροπής, τον κ. Μερτζάνο και την Κουκουβάου, Δημοτικούς Συμβούλους, τον κ. Καπέλλα, Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, τους εκπροσώπους του Δικτύου ASPnet UNESCO Δικτύου Γυμνασίων Αττικής και συγκεκριμένα, το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, το 4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, το 5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής, το Pierce Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, την Ιόνιο σχολή, το Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Δημαρά, Διευθυντή του Γυμνασίου Σπάτων, τον κ. Παλιούρα, Διευθυντή του 3ου Ε.Κ. Αν. Αττικής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Γέρακα, γονείς, μαθητές και τον ΣΓΚ του σχολείου μας.