Ψηφιακή Ορχήστρα

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΚΑΡΠΟ – ειδικός στην οπτικοακουστική παιδεία – στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ KA2 «STEAMulate your school». Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές του Β4 σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα. Οι μαθητές έπρεπε να προγραμματίσουν σε Scratch τα Makey Makey, με το οποία ήταν συνδεδεμένο το όργανό τους προκειμένου να λειτουργήσει. Το όργανο έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας ορχήστρας ολόκληρης της τάξης. Οι μαθητές δούλεψαν και στα δύο τρίωρα εργαστήρια με ζήλο και διασκέδασαν πολύ με το αποτέλεσμα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Περτσινίδου Κορίννα

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

«Η γλώσσα μας βγάζει από το σκοτάδι της ψυχής και μας φέρνει στο φως», λέει η Άννυ Σάλιβαν στη μικρή Έλεν Κέλλερ, ένα παιδί τυφλό και κωφάλωλο που μετατράπηκε με τη δύναμη της αγάπης και την επιμονή της δασκάλας της σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα. Μια πολύ συγκινητική παράσταση με πολλά μηνύματα και απόλυτα συνυφασμένη με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας, – Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020– μιας και τονίζεται στο έργο πολλές φορές η αξία της γλώσσας, ως όχημα επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και ελευθερίας.

Μια παράσταση που μας διδάσκει ότι το θαύμα δε γίνεται μόνο του αλλά εμείς το δημιουργούμε με την επιμονή μας! Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σ’ όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία. Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι, λοιπόν, ένα βιογραφικό ντοκουμέντο, μια συγκινητική ιστορία. Πρωτίστως όμως αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.

Το έργο αυτό, που γυρίστηκε ταινία το 1962, με τεράστια επιτυχία και πολλά Όσκαρ, παίζεται στο θέατρο Μεταξουργείο με πρωταγωνίστρια τη Γιασεμί Κηλαηδόνη και τη μικρή Κατερίνα Κανάκη, με την οποία βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία. Το παραπάνω εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Πάμε θέατρο;», με συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και γονέων το Σ/Κ.

Υπεύθυνη δράσης: Παπαδάκου Ελ. Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Ζαφειριάδου Κ., Κυριακοπούλου Γ., Γεωργοπούλου Μ.

Σέβομαι τη διαφορετικότητα

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, μαθητές της Α’ και της Β’ παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα» που πραγματοποιείται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Το θέμα της διαφορετικότητας έθιξε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου, κα Τσαπρούνη. Με τη βοήθεια των μαθητών, δημιουργήθηκε μια αλυσίδα φιλίας, με φράσεις τους για τη φιλία. Κατόπιν η ολυμπιονίκης της Ξιφασκίας, Μαγκανουδάκη Δήμητρα, μίλησε για το άθλημά της και την εμπειρία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως επίσης για τις αξίες που εμπεριέχονται στον αθλητισμό. Στο τέλος μοίρασε στους μαθητές τα Διπλώματα Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Buddy

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές της Α’ παρακολούθησαν την ταινία «Buddy» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs, στο Μουσείο Μπενάκη. Μια τρυφερή ολλανδική ταινία – ντοκιμαντέρ, όπου ερευνά τον στενό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων-οδηγών. Μετά το τέλος της ταινίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Ίρμα και τον Μπαλού, δύο εκπαιδευμένα σκυλιά-οδηγοί, μαζί με τους εκπαιδευτές τους επί τω έργω. Η εκπαίδευση των σκύλων-οδηγών γίνεται με σκοπό να βοηθήσουν άτομα με οπτική αναπηρία και ΑΜΕΑ.

Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις στο σχολείο και στην οικογένεια. Μαθαίνω να ΣΥΓ-ΧΩΡΩ

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Διονύσιου Σιμόπουλου», εκδήλωση για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Σύγκρουση – Συνύπαρξη: Αγωγή στη Συγχώρηση» με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις στο σχολείο και στην οικογένεια. Μαθαίνω να ΣΥΓ-ΧΩΡΩ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη τριών Σχολείων, του 2ου Γυμνασίου Γέρακα, του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης και του 7ου Δημοτικού Γέρακα. Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Σχολείου μας κα Κορίννα Περτσινίδου.

Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα Δρ. Πέλη Γαλίτη με θέμα: «Η Συγχώρηση: το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στο παιδί μου». Οι μαθητές της ομάδας του προγράμματος του 2ου Γυμνασίου, αναφέρθηκαν στα βασικά σημεία και στόχους του προγράμματος καθώς και τί μαθαίνουμε μέσα από αυτό. Στη συνέχεια μαθητές του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα αφηγήθηκαν ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του θυμού, τη σημασία των θετικών σκέψεων, την ικανότητα να μπορώ να βλέπω «με άλλα μάτια».

Κατόπιν τον λόγο πήρε η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης, κα Βούλα Παπακωνσταντίνου, καθώς και η δασκάλα της ΣΤ2 τάξης και υποδιευθύντρια του 7ου Δημοτικού Γέρακα, κα Τοψή Βασιλεία ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κα Σαρλή Ευσταθία, δασκάλα της ΣΤ1 τάξης του 7ου Δημοτικού. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικούς, κα Βαρελά Κατερίνα, Θεολόγο αναπληρώτρια στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου και στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, με θέμα «Η Συγχώρηση μέσα από τη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών», καθώς και η εισήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, κας Κρουσταλάκη Ματίνας, «Το παιχνίδι που έχει αλλάξει τον κόσμο», μια διαδραστική προσέγγιση στην Αγωγή στη Συγχώρηση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο τέλος της εκδήλωσης και κάτω από μουσικές μελωδίες του, χαρισματικού στο πιάνο, μαθητή της ΣΤ τάξης, Δανιήλ Κολωνιάν, οι γονείς εξέφρασαν γραπτά τις εντυπώσεις και σκέψεις τους επάνω στα θέματα που ακούστηκαν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του προγράμματος στο radiosun.gr, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Την εκδήλωσή μας, τίμησαν γονείς και από τα τρία σχολεία καθώς ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Δημητριάδης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, κα Πόπη Ζινέλη, η Κοινοτική Σύμβουλος Δ. Ε. Γέρακα, κα Δήμητρα Δημητροπούλου, η υπεύθυνη των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, κα Ανθή Γεωργιάδου και ο προϊστάμενος του Προφ. Ηλία του Δήμου Αγ. Παρασκευής, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Σταύρος Γούλας, επίτιμος Γυμνασιάρχης. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, την κεντρική ομιλήτρια και τι εισηγήτριες, καθώς επίσης τον ΣΓΚ του σχολείου μας και τον γονέα πατέρα Πετρόπουλο για τη συνεισφορά τους στον μπουφέ μας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα επωφελή συνάντηση που θέτει τη βάση και τη γέφυρα και για μετέπειτα συνεργασίες, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα σε βασικά θέματα συμπεριφοράς και αξιοποίησης του «καλού εαυτού».