ERASMUS+ KA2 «Increase of the secondary school students interest to STEAM through theatre»

Με χαρά μάθαμε ότι εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 «Increase of the secondary school students interest to STEAM through theatre», που θα αποτελέσει κατά σειρά το 5ο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ που υλοποιεί το σχολείο μας ως εταίρος.

Αυτό το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση της χρήσης των τεχνικών θεάτρου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω της ανάπτυξης των κατάλληλων εργαλείων και δικτύων. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να κάνει πιο ελκυστικό το STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) στους μαθητές και να βελτιώσει τις βασικές δεξιότητές τους σ’ αυτά τα μαθήματα. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το έργο πρόκειται να αναπτύξει μια μεθοδολογία που σχετίζεται με την εφαρμογή του θεάτρου στη σχολική τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα είναι πρακτική και θα καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών STEAM του σχολείου με σενάρια, παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές και συνεργασία με άλλες μεθόδους STEAM.

Συντονιστής: KENTRO SPOUDON LAIKOU THEATROU Greece

Εταίροι: ACTION SYNERGY SA Greece, MOBILIZING EXPERTISE AB Sweden, CENTRO INTERNAZIONALE PER LA PROMOZIONE DELL’EDUCAZIONE E LO SVILUPP ASSOCIAZIONE Italy, UNIVERSITAT DE GIRONA Spain, 2o Gymnasio Geraka Greece

Διάρκεια έργου: 2 ετών – Έναρξη Μάρτιος 2021

Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, η ομάδα UNESCO του σχολείου μας, παρακολούθησε τη Διαδικτυακή Ημερίδα, με διακεκριμένους επιστήμονες και θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Συμποσίου Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων (ASPnet) της UNESCO με θέμα «Η ανάδυση της Τεχνητής νοημοσύνης» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές, την κα Δηλάρη Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεμένων Σχολείων (ASPnet) της UNESCO και τη Λεόντειο Σχολή, γι’ αυτή την τόσο επιμορφωτική ημερίδα, η οποία κάλυψε πολλές όψεις του θέματος και προετοίμασε τους μαθητές μας για το Μαθητικό Συμπόσιο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες
Περτσινίδου Κ., Ζαφειριάδου Κ.
 H ημερίδα εδώ:

Τίποτα δεν πάει χαμένο – ΚΠΕ Λαυρίου

Τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021, η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Climate Change is here”, παρακολούθησε το σεμινάριο του Κέντρου περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου “Τίποτα δεν πάει χαμένο” για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η αναγνώριση των διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων, η εξοικείωση των μαθητών με μεθόδους διαχείρισης (μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση), η επιλογή προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον. Μεγάλο μέρος του σεμιναρίου αφιερώθηκε στην κομποστοποίηση. Οι μαθητές στο β’ μέρος, χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν σενάρια της καθημερινής ζωής. Τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων τις μοιράστηκαν με την ολομέλεια.
Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες του ΚΠΕ Λαυρίου, κα Καγιάφα και κα Πέππα.

Εξερευνώντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 “Education’in’, ‘for’ and ‘through’ culture and heritage”, την κα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος και την Μπαζίνη, εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η κα Δηλάρη, τόνισε του σκοπούς και τις αξίες του Δικτύου των Συνδεμένων σχολείων με την UNESCO και προέτρεψε τους μαθητές να γίνουν πολλαπλασιαστές των δράσεων μέσα και έξω από το σχολείο τους.
Η κα Μπαζίνη, με την παρουσίαση της για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μας άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στην παράδοση, στην προστασία και στη διαφύλαξή της. Επίσης τόνισε την κριτική στάση μας απέναντι στην παράδοση και το δικαίωμά μας να επιλέγουμε τι θέλουμε να διαφυλάξουμε, τι θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με διαδραστικό τρόπο ώστε οι μαθητές να καταθέσουν τις απόψεις τους ή και να αναζητησουν διευκρινήσεις για ζητήματα που τους απασχολούσαν. Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η συνάντηση να διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Δηλάρη και την κα Μπαζίνη για την πολύτιμή βοήθεια στην κατανόηση σημαντικών εννοιών για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιούμε.

Μίλα Τώρα – Εκδήλωση του Χαμόγελο του Παιδιού

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, παρακολουθήσαμε την εκδήλωση “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” που διοργανώθηκε από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου, Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό, που πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των παιδιών και τα μηνύματα τους ενάντια σε αυτό το φαινόμενο.
Η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Let’s say stop to violence together” με αφορμή την 6η Μαρτίου δημιούργησε το παρακάτω βιντεάκι, το οποίο στάλθηκε και στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.
https://www.youtube.com/watch?v=YHR5hXIoEaI

Διεθνείς συναντήσεις με σχολείο της Ιαπωνίας για την πλαστική ρύπανση

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, είπαμε την τελευταία «Σαγιονάρα», (αντίο στα Ιαπωνικά), με το σχολείο Nakagawa Nishi Junior High School από τη Yokohama της Ιαπωνίας, με το οποίο συναντήθηκαν πάνω από 150 μαθητές μας το τελευταίο ενάμισι μήνα.
Λόγω διαφοράς της ώρας, οι συναντήσεις μας, επτά συνολικά, πραγματοποιούνταν νωρίς το πρωί, (7:30π.μ.) κάθε φορά και περιλάμβαναν, παρουσιάσεις των δύο χωρών, πόλεων, σχολείων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων που αφορούσαν τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης που έχει εξελιχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.
Μετά τις παρουσιάσεις οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους χωρισμένοι σε μικρές μεικτές ομάδες και να ανταλλάξουν απόψεις για το μείζον αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα. Κατόπιν η κάθε ομάδα μοιράζονταν τις προτάσεις της για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στην ολομέλεια.
Η κάθε συνάντηση διαρκούσε πάνω από μία ώρα και οι μαθητές και των δύο σχολείων, έμαθαν πολλά ο ένας για τον άλλον.  Ξεναγήσαμε τους Ιάπωνες  στην όμορφη Ελλάδα μας, με τα πολυπληθή νησιά, την κοιτίδα του πολιτισμού, το λίκνο της δημοκρατίας, της επιστήμης, του θεάτρου και των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους γνωρίσαμε την Αθήνα με την αδιάλειπτη ιστορία των 3.400 χρόνων και την προέλευση του ονόματός της. Παρουσιάσαμε τον Γέρακα αλλά και το σχολείο μας. Τονίσαμε την περιβαλλοντική μας ευαισθητοποίηση μέσω των δράσεων μας, όπως την ανακύκλωση με πολλαπλούς  κάδους ανακύκλωσης, που από το 2017 μας παρέχει ο Δήμος Παλλήνης, την έρευνα που διεξήγαμε για τα θαλάσσια απορρίμματα καθώς και το βραβευμένο μας βίντεο στον διεθνή διαγωνισμό “Young Reporters for the Environment” για τα πλαστικά μιας χρήσης.
Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό σχολείο μας ξενάγησε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με την μακραίωνη ιστορία, τα 6.000 νησιά, το πολυπληθές Τόκιο των 37,5εκ. κατοίκων, την όμορφη Yokohama, τις παλιές πόλεις Κυότο και την Οζάκα, τα κιμονό και τα σούσι, τα 1.000 ιδεογράμματα και τις τρεις διαφορετικές γραφές. Ομολόγησαν ότι είναι οι δεύτεροι, στον κόσμο, χρήστες πλαστικού με χρήση 450 πλαστικών σακούλων ανά άτομο τον χρόνο. Το σχολείο τους, εφαρμόζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, πραγματοποιεί ανακύκλωση και μείωση χρήσης πλαστικού. Μας εντυπωσίασε η ανυπαρξία καθαριστών στο σχολείο, αφού στο τέλος των μαθημάτων κάθε ημέρα τον καθαρισμό αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Επίσης η σχολική χρονιά τους λήγει μέσα Μαρτίου, ενώ η νέα ξεκινάει αρχές Απριλίου με διακοπές μόνο δύο εβδομάδων! Οι μαθητές φοράνε στολές και φέρνουν από το σπίτι το μεσημεριανό τους φαγητό.
Εκτός από τη γνωριμία των μαθητών μας με μια χώρα διαφορετικού πολιτισμού, θρησκείας, γλώσσας, νοοτροπίας, τους δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες παρουσίασης, συντονισμού και οργάνωσης μέσω μάλιστα μιας ξένης γλώσσας. Ευαισθητοποιήθηκαν για την περιβαλλοντική ρύπανση και ανακάλυψαν τρόπους αντικατάστασης των πλαστικών με προϊόντα φιλικότερα στο περιβάλλον, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε ενήμερους και περιβαλλοντικά υπεύθυνους ενεργούς πολίτες. Φυσικά μεγάλο όφελος ήταν και η γνωριμία τους με τους μαθητές του ιαπωνικού σχολείου με τους οποίους συνεχίζουν να συνομιλούν μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την κα Σβορώνου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF Hellas, που την ευχαριστούμε για τα πολύ θετικά της σχόλια και τις συμβουλές της καθώς και για την ευκαιρία αυτής της διεθνούς ανταλλαγής. Επίσης φιλοξενήσαμε τον κ. Okura, εκπρόσωπο της WWF Japan με τον οποίο συνεργαστήκαμε για τη διοργάνωση των συναντήσεων.
Οι συναντήσεις των δύο σχολείων συμπεριλήφθηκαν στην παγκόσμια εφημερίδα που εξέδωσε η WWF τον μήνα Μάρτιο.
αλλά και στην ελληνικό εφημεριδάκι των εκπαιδευτικών
Ο θετικός αντίκτυπος αυτών των συναντήσεων στους μαθητές μας φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μας απάντησε ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένες, ότι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές του ιαπωνικού σχολείου, ότι γνώρισαν τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και ότι θα υιοθετήσουν στην καθημερινή τους ζωή πρακτικές μείωσης του πλαστικού!
Ευχαριστούμε την κα Yoko Forui, καθηγήτρια αγγλικών  και υπεύθυνη της δράσης εκ μέρους του Ιαπωνικού σχολείου, για την άψογη συνεργασία.
Ευχαριστούμε τους μαθητές και τους γονείς, καθώς και τους καθηγητές μας  που στήριξαν αυτή την προσπάθεια του σχολείου μας για ένα μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο μέσω αυτής της διεθνούς δράσης και την ευκαιρία να γίνει γνωστό το ίδιο αλλά και η Ελλάδα σε μια τόσο μακρινή χώρα.
Δείτε εδώ το κοινό μας padlet.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γ.

Μαθητικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής

Μαθητικό Συνέδριο
Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής

«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς…» – Αναζητώντας τη λογική των ηρώων της Επανάστασης

Αυτός είναι ο τίτλος του 10ου Νεανικού Συνεδρίου το οποίο διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το επετειακό Συνέδριο- αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, ώρα 18:21 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι της Μητρόπολης.

Απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και μαθητές Λυκείου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω αρχείο:

IMML-Math-synedrio-1