1η ημέρα
Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου με πρώτο σταθμό το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη, που αριθμεί 160 κέρινα ομοιώματα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι τη νεότερα χρόνια. Οι μαθητές έμειναν πολύ εντυπωσιασμένοι από την έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο, τον Παύλο Βρέλλη. Δυστυχώς η επίσκεψη και ξενάγηση στη Δωδώνη δεν κατέστη εφικτή λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Σειρά είχε η Λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι των Ιωαννίνων, ένα από τα δύο κατοικήσιμα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα, με τα νόστιμα γλυκά, τα είδη αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και το μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.
Με το Ιτς Καλέ – το κάστρο των Ιωαννίνων – ολοκληρώσαμε την περιήγηση στην Πόλη των Ιωαννίνων. Το ξενοδοχείο μας, δίπλα στη λίμνη, μια όαση ξεκούρασης μετά από μια μεγάλη ημέρα.
2η ημέρα
Το πρωί της δεύτερης ημέρας, της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023, αφιερώθηκε στην ενημέρωση των μαθητών για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, από τον Συντονιστή του Γεωπάρκου, κ. Παπαϊωάννου στο Πνευματικό Κέντρο των Άνω Πεδινών. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη γεωλογική του σύνθεση, την ποικιλομορφία τοπίων, τη μοναδική αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά (βυζαντινά μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, ζαγορίτικα αρχοντικά, σκάλες κα) και την πλούσια βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου. Στα 1200 km2 έκτασης του Γεωπάρκου κυριαρχούν τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, τα ψηλά βουνά της Πίνδου, όπως η Τύμφη και ο Σμόλικας και οι μεγάλοι ποταμοί Αώος, Βοιδομάτης και Σαραντάπορο. Το Γεωπάρκο ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από το 2010.
Κατόπιν οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήριο για τα γεωλογικά και ανθρωπογενή στοιχεία ενός Γεωπάρκου και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το προστατεύουμε. Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Οικομουσείο Ζαγορίου σε συνεργασία με τον κ. Παπαϊωάννου.
Μετά την αναβολή της πεζοπορίας μας λόγω βροχής, κατευθυνθήκαμε στο Μονοδένδρι, στο κεντρικό Ζαγόρι με τα πέτρινα ζαγορίτικα αρχοντικά και καλντερίμιαι για φαγητό και περιήγηση, με τη βοήθεια του κ. Παπαϊωάννου. Από ψηλά από το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής με τις περίφημες τοιχογραφίες της, θαυμάσαμε το φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.
Στο δρόμο για την Κόνιτσα, επισκεφτήκαμε την όμορφη μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, ένα βυζαντινό αντρικό μοναστήρι. Καταλύσαμε στην Κόνιτσα, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, με το όμορφο γεφύρι της και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαϊωάννου, για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση και τους εκπροσώπους του Οικομουσείου Ζαγορίου για το βιωματικό εργαστήριο. Ήταν έκδηλη η χαρά των διοργανωτών που τα Άνω Πεδινά γέμισαν με τόσα πολλά παιδιά καθώς και για την επιτυχή έκβαση αυτής της ενημέρωσης, που να σημειωθεί ότι διοργανώνεται με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά, και θα αποτελέσει οδηγό για επόμενες ενημερώσεις άλλων σχολείων.
3η ημέρα
Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Το πρωινό μας ξεκίνησε με την παρουσίαση της πόλης της Κόνιτσας στο ΚΠΕ Κόνιτσας (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ κ. Καραμπίνα στο πλαίσιο του προγράμματος “Γεωπάρκο Βίκου Αώου & ΠΕ.: Η Φύση μας αφηγείται¨.
Εν συνεχεία μαζί με τον κ. Καραμπίνα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Οίνου και Άμπελου της Ηπείρου, όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Η υπεύθυνη του Μουσείου μας μίλησε για μεθόδους οινοποίησης και τις τοπικές ποικιλίες.
Σειρά είχε το γεφύρι της Κόνιτσας, ένα από τα ψηλότερα των Βαλκανίων και μετά το γεφύρι του Βοϊδομάτη (ή Κλειδωνιάς) πάντα με την ξενάγηση του κ. Καραμπίνα. Στις όχθες του καθίσαμε και απολαύσαμε το γαλαζοπράσινο χρώμα του ενώ στα αφτιά μας ερχόταν το όμορφο κελάρυσμά του.
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το χωριό Βίτσα με δύο οδηγούς βουνού, με τους οποίους αφού κατεβήκαμε την σκάλα της Βίτσας, φτάσαμε στις όχθες του ποταμού Βίκου. Αργότερα ανακαλύψαμε το όμορφο γεφύρι του Μίσιου και στο τέλος της διαδρομής μας το Γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη χαράδρα και τα πετρώματα, ενώ ξαφνικά εμφανίστηκε και ένα κοπάδι αγελάδες.
Επιστρέφοντας στην Κόνιτσα, επισκεφτήκαμε το σπίτι του οσίου Παϊσίου, σκαρφαλωμένο σε ένα καλντερίμι, όπου παρακολουθήσαμε την αφήγηση για τη ζωή του.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καραμπίνα για την ξενάγηση στην όμορφη Κόνιτσα και τους συνοδούς βουνού για την όμορφη πεζοπορία, η οποία μας έδωσε τη χαρά της σύνδεσης με τη φύση.
4η ημέρα
Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, ήταν η τελευταία ημέρα της τετραήμερης εκδρομής της Γ’ Γυμνασίου στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. Αφού διασχίσαμε το γεφύρι της Κόνιτσας, ξεκινήσαμε την πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι του Αώου, με τον συνοδό βουνού, τον κ. Δεμερτζή, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του για τα πετρώματα, όπως την ασβεστολιθική πέτρα, τον δολομίτη και τον ηλιόλιθο. Η πεζοπορία εύκολη δίπλα στην κοίτη του Αώου, συνοδευόταν από τον ήχο των ορμητικών νερών του αλλά και τη θέα προς την κορυφή της Γκαμήλας, την υψηλότερη κορυφή της Τύμφης.
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, σταματήσαμε για να προμηθευτούμε τα παραδοσιακά γιαννιώτικα γλυκά και κατόπιν για φαγητό και ξεκούραση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Μαζί με τις αποσκευές μας, κουβαλήσαμε τις όμορφές εικόνες της ηπειρώτικης φύσης και αρχιτεκτονικής, τους ήχους από τα κελαρυστά νερά των ποταμών, τις γνώσεις που αποκτήσαμε για το Γεωπάρκο αλλά και τις ωραίες στιγμές που μοιραστήκαμε.