Βόλος – Πήλιο – 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, νωρίς το πρωί, δόθηκε η εκκίνηση της τριήμερης εκπαιδευτικής μας εκδρομής προκειμένου τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα – «Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά», «Σύγκρουση – Συνύπαρξη», «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» και «Οι επιστήμονες μελετούν τον καιρό» – να συμμετέχουν στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στον Βόλο.

Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια, ένα χωριό 25χλμ. πριν από τον Βόλο. Εκεί ο υπεύθυνος του Μουσείου μας ενημέρωσε για τη λίμνη πριν από την αποξήρανση, όπου άκμαζε η αλιεία και για την τωρινή της μορφή. Μετά την εγκατάστασή μας στο ξενοδοχείο επισκεφτήκαμε την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Βόλου στο κτήριο Σπίρερ με τα 60.000 συγγράμματα όπου μας έγινε ξενάγηση. Η ημέρα έκλεισε με τη δεξίωση του 6ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, στην οποία πάνω από 1.000 μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το σχολείο τους και να ξεφαντώσουν.

Το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019, μας βρήκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βόλου, να στήνουμε το περίπτερό μας και να ετοιμαζόμαστε για να συμμετέχουμε σε εργαστήρια και δράσεις του Φεστιβάλ. Μερικά από τα εργαστήρια που παρακολούθησαν οι μαθητές μας ήταν:

• Μοντάζ με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας ήχου για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών.

• Παρουσίαση των τύπων μικροφώνων που χρησιμοποιούνται στη ραδιοφωνική παραγωγή.

• Η τέχνη του ραδιοφωνικού λόγου

• Βλέπουμε ήχους και δημιουργούμε τη μουσική κλίμακα του Πυθαγόρα

• Παίζοντας με τη φωνή και ζωγραφίζοντας με τις λέξεις

• Σχεδιάζοντας μια μουσική ραδιοφωνική εκπομπή

• Η εξέλιξη του ραδιοφώνου . Από τον Maxwell στο διαδίκτυο

• Εκφράζω την άποψή μου, έχω δικαίωμα να ακούγεται

Συμμετείχαμε επίσης στη Μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, όπου ζωντανά έγινε παρουσίαση του σχολείου μας και της ραδιοφωνικής μας ομάδας. Συμμετοχή είχαμε και στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ με ηχητικό μήνυμα στο “Καν’το ν’ ακουστεί” και στο διήγημα με θέμα το ραδιόφωνο. Μετά την ολοκλήρωση των πολύ ενδιαφερόντων εργαστηρίων, ξεναγηθήκαμε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο – ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας μας- το οποίο φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Νωρίς το απόγευμα επισκεφτήκαμε την όμορφη αλλά ομιχλώδη Μακρυνίτσα με το νέο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, όπου θαυμάσαμε τα εκκλησιαστικά κειμήλια της περιοχής.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 13 Απριλίου 2019, ξεκινήσαμε για τα Άνω Λεχώνια με σκοπό να επιβιβαστούμε στο τρενάκι του Πηλίου. Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Διασχίσαμε τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια και η θέα μας έκοβε την ανάσα. Φτάνοντας στις όμορφες Μηλιές, επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών «Ψυχής Άκος» (θεραπεία ψυχής), που είναι μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στον ελλαδικό χώρο με 13.000 τίτλους βιβλίων. Πριν αναχωρήσουμε από τις Μηλιές δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος είναι τρίκλιτος Βασιλική με κρυφούς τρούλους. Ο Ναός έχει καταπληκτική ακουστική, η οποία οφείλεται σε μικρά πήλινα πιθάρια, τα οποία βρίσκονται στις γωνιές των τρούλων, χωρίς να είναι εμφανή και σε ένα πηγάδι στο κέντρο του Ναού. Έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Ο τελευταίος σταθμός μας πριν φύγουμε για την Αθήνα, ήταν το εντυπωσιακό Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, όπου μας έγινε μια σύντομη παρουσίαση όλων των σταδίων της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Αν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, η σκέψη μας γύριζε πίσω στις μέρες που ζήσαμε γεμάτες από γνώση, εμπειρίες, γεύσεις και εικόνες.

Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές του φεστιβάλ για την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που μας χάρισαν. Ραντεβού του χρόνου!

Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Δέτσικα Ν., Πριτσιούλη Γ., Ζερεφού δ., Παπαδάκου Ελ., Κυριακοπούλου Γ., Μούσιου Χ.