Veganova Ballet Academy

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της δράσης “Πάμε θέατρο;” παρακολούθησαν μαθητές, γονείς και καθηγητές το Veganova Ballet Theater, ένα γκαλά μπαλέτου ύμνο στο σύστημα διδασκαλίας Βαγκάνοβα που δημιούργησε τους μεγαλύτερους χορευτές στην ιστορία του μπαλέτου! To γκαλά περιελάμβανε αποσπάσματα από τη Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη, τον Καρυοθραύστη και τον Δον Κιχώτη, με κορυφαίους σολίστ των μπαλέτων MARIINSKY (Kirov).

Εντυπωσιαστήκαμε από την τεχνική των χορευτών, τα σκηνικά και τα κουστούμια αλλά και από το συναίσθημα, που όπως έλεγε η Αγριπίνα Βεγκάνοβα: «Κάθε τεχνική που δεν εξυπηρετεί την έκφραση είναι ωραία απλά για μουσειακό έκθεμα. Το σπουδαιότερο για έναν μαθητή είναι η έκφραση του συναισθήματος. Αν καταφέρεις να τον μάθεις να το χρησιμοποιεί, τότε έχεις κερδίσει έναν σπουδαίο χορευτή..»

Η Ακαδημία Βαγκάνοβα Ιδρύθηκε το 1738 με το ιστορικό όνομα Imperial Ballet School και οι απόφοιτοί της ήταν τα μεγάλα αστέρια που χόρεψαν τις αυθεντικές πρεμιέρες των έργων των διάσημων Imperial Ballet και μπαλέτων Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Στα χρόνια της Σοβιετικής ένωσης μετονομάστηκε σε Κρατική Σχολή Χορού του Λένιγκραντ και το 1957 έλαβε το όνομα της σπουδαίας δασκάλας Αγριπίνας Βαγκάνοβα που δίδασκε στην Ακαδημία από το 1920. Η Αγριπίνα Βαγκανόβα κατάφερε να ενώσει και να καταγράψει όλες τις σημαντικές εξελίξεις στο σύγχρονο Ρωσικό Μπαλέτο και έμεινε στην ιστορία για την διάσημη μέθοδο διδασκαλίας που έγραψε και έγινε η πιο διαδεδομένη μέθοδος σε όλο τον κόσμο αφού διδάσκεται μέχρι και σήμερα σε χιλιάδες σχολές.

Τη δράση συντόνισε η κα Παπαδάκου και συμμετείχαν: η κα Περτσινίδου, η κα Ζερεφού, η κα Ζαφειριάδου, η κα Κυριακοπούλου και η κα Γεωργοπούλου.