Ο Χορός της Φωτιάς

Στο πλαίσιο της δράσης «Πάμε θέατρο;» μαθητές, γονείς και καθηγητές του σχολείου μας, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρακολούθησαν την μουσικοχορευτική παράσταση «Ο Χορός της φωτιάς», μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση.

Πρόκειται για τον αγώνα αντίστασης, απέναντι στην καταστροφική επέλαση του ολοκληρωτισμού, στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα. Η παράσταση μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες αποδίδει ανάγλυφα ως πανανθρώπινο σύμβολο, τον διαχρονικό αγώνα για τη μετάβαση από μια κατάσταση σκλαβιάς προς έναν ορίζοντα απελευθέρωσης. Μουσική και λόγος συνυπήρχαν και μας θύμισαν έντονα αρχαίο χορόδραμα. Σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη οι έντεκα ερμηνευτές, Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Μάνος Πετράκης, Κώστας Σεβδαλής, Νίκος Τσολερίδης, Ορέστης Χαλκιάς, γίνονται αφηγητές και ταυτόχρονα δρώντες και παθόντες αυτής της «λησμονημένης ιστορίας», μέχρι τη λυτρωτική κορύφωση του ποντιακού χορού, που συνδέει άμεσα πια την παράσταση με το αρχικό θέμα της και την ολοκλήρωση του τελετουργικού της μνήμης. Μια πολλή δυνατή παράσταση που αποτίει φόρο τιμής στο δράμα ενός λαού ειδικά φέτος που κλείνει 100 χρόνια από τη γενοκτονία του.

Συνοδοί καθηγητές: Περτσινίδου Κ., Παπαδάκου Ελ., Ζαφειριάδου Κ., Ζερεφού Δ., Νικολαροπούλου Μ., Κυριακοπούλου Γ., Γεωργοπούλου Μ., Ασημακοπούλου Αν.