Γάμος στην Αρχαία Αθήνα

Οι μαθητές του Α5 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, ήρθαν σε επαφή, γνώρισαν και ασχολήθηκαν επί δύο διδακτικές ώρες, στις 10 και 15 Ιανουαρίου 2020, υποδυόμενοι εναλλάξ ρόλους, με το εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Τα έθιμα του γάμου στην Αρχαία Αθήνα» σχεδιασμένο από το Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Το εκπαιδευτικό παιχνίδι αποτέλεσε μια άριστη ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν τις πολλαπλές πτυχές της Ιστορίας ως ιστορίας λαών, κοινωνιών και ατόμων και όχι μόνο πολέμων, συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Να γνωρίσουν επίσης ότι κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και δημιουργίας αποτελεί στοιχείο του «ιστορικού γίγνεσθαι» του έθνους μας.

Πριν το παιχνίδι, όμως, οι μαθητές είχαν ενημερωθεί μέσω εργασίας, που εκπονήθηκε με Πρόγραμμα Προβολής Παρουσίασης, με θέμα «Τα έθιμα του γάμου στην αρχαία Ελλάδα» σε δύο διδακτικές ώρες. Οι μαθητές, εξέφρασαν απορίες, έθεσαν ερωτήματα, έκαναν συγκρίσεις με τη σύγχρονη Ελλάδα και κράτησαν σημειώσεις, οι οποίες όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τους φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δ/ντρια του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου, κα Γελαδάκη, για την παραχώρηση του παιχνιδιού στο σχολείο μας και συγχαίρουμε τις φιλολόγους του Βαρβακείου, κα Μπελογιάννη και κα Γκίκα για την πρωτοβουλία αλλά και τον ευφυή σχεδιασμό αυτού του εκπαιδευτικού παιχνιδιού ιστορίας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του σχολείου μας: κα Μπαρακίτου