2016 – 2017

ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ- ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και άλλοι λαοί την εποχή που δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμη οι επιστήμες, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις διάφορες αλλαγές που παρατηρούσαν στο περιβάλλον, (γεωλογικές, κλιματολογικές κ.λ.π.) πλάθοντας μύθους που τις εξηγούσαν.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν πολλούς μύθους που αφορούσαν τις έντονες περιβαλλοντικές αλλαγές που γίνονταν στον Ελλαδικό χώρο, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα την εποχή εκείνη αλλά και σήμερα.
Στην κεντρική Ελλάδα είχαμε στην προϊστορική εποχή μεγάλες γεωλογικές μεταβολές (έντονη ηφαιστειότητα, σεισμικότητα, αλλαγή των ακτογραμμών κ.λ.π.). Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν πολλοί μύθοι στην περιοχή μας. Είναι γνωστοί: Η τιτανομαχία,, ο μύθος του Δευκαλίωνα και της Πύρας, η γέννηση του Έλληνα, ο θάνατος του Ηρακλή.

Στόχος μας.

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές το σημερινό φυσικό περιβάλλον, να εξηγήσουν τις μεταβολές που έχουν συμβεί και να αντιληφθούν ότι η επιφάνεια της γης μεταβάλλεται συνεχώς και θα συνεχίζει να μεταβάλλεται.
  • Να διαπιστώσουν την ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές τις αλλαγές (θετικές ή αρνητική).
  • Να γνωρίσουν τους μύθους, θρύλους κ.λ.π. και να κατανοήσουν τα φαινόμενα που προσπάθησαν να εξηγήσουν οι μύθοι αυτοί, σε μια εποχή που δεν είχαν αναπτυχθεί οι Φυσικές Επιστήμες.
  • Να κατανοήσουν έννοιες, χρήση οργάνων, χαρτών κ.λ.π.
  • Να δημιουργήσουν στην περιοχή τους, ένα τουλάχιστον γεωπεριβαλλοντικό- γεωμυθολογικό μονοπάτι.
  • Να δημιουργήσουμε μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα

Υπεύθυνοι προγράμματος: Αλβέρτης Νίκος, Δέτσικα Νατάσα, Μούσιου Χρυσούλα, Τζανακάκης Αντώνης

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ – ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CERN

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ