“Ελένη”

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 οι μαθητές της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση της «Ελένης» του Ευριπίδη, στο θέατρο «Κνωσός» όπου παίζεται επί χρόνια με ξεχωριστή επιτυχία και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για εφήβους , ώστε και οι νέες γενιές να γνωρίσουν το αρχαίο δράμα.

Στην έναρξη της παράστασης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του φιλολόγου, κριτικού και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλου, γίνεται σύντομη αναφορά στη σημασία της τραγωδίας και στο φαινόμενο «Ελένη», την πορεία, δηλαδή, της ηρωίδας από τη δαιδαλώδη περιοχή του μύθου στον κόσμο των συμβόλων, γοητεύοντας τους ποιητές όλων των αιώνων από τον Όμηρο ως τον Σεφέρη.

Η συγκεκριμένη παράσταση υπηρετεί και ερμηνεύει το κείμενο του Ευριπίδη, χωρίς περικοπές ή διασκευές, σε καλή νεοελληνική μετάφραση του συγγραφέα Τάσου Λέρτα με κλασική σκηνοθετική προσέγγιση, ώστε να επιτευχθεί η ανασύνθεση και η κατανόηση από τους μαθητές των αρχαίων ελληνικών προτύπων και αξιών.

Η Ωραία Ελένη έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο και αρχέτυπο της μοιραίας γυναίκας, της ομορφιάς και της απιστίας. Οι πολύπλοκες διαδρομές του μύθου την οδηγούν εντούτοις στον πόλεμο της Τροίας και στα έπη του Ομήρου.Η Ελένη αποτελεί και στοιχειοθετεί την αφορμή ενός ολέθριου και μακροχρόνιου πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Έλληνες και Τρώες μαχητές και οδηγήθηκαν στο μαρτύριο της προσφυγιάς εκατοντάδες γυναικόπαιδα και άμαχοι.

Στην τραγωδία «Ελένη», Έλληνες και Τρώες πολέμησαν στην ουσία, για ένα είδωλο, για ένα φάντασμα, για «ένα πουκάμισο αδειανό», θα πει ο σύγχρονος μας ποιητής. Από αυτή την τοποθέτηση και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα γύρω από τα κίνητρα που καταστρέφουν ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παράσταση και χειροκρότησαν τους συντελεστές της.