2003 – 2004

Πάμε Σινεμά;

Πρόγραμμα γνωριμίας με τον κινηματογράφο.

Το «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ» είναι ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την τέχνη του κινηματογράφου και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης

Το πρόγραμμα έγινε σε δύο φάσεις:

   Στην πρώτη φάση δώσαμε στους μαθητές ενημερωτικά έντυπα και οδηγούς μελέτης με τους οποίους προετοιμάστηκαν για την παρακολούθηση δυο ταινιών με παρόμοιο θέμα αλλά διαφορετική αισθητική: (το γουέστερν «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» και «Οι επτά σαμουράι»). Ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκε ερωτηματολόγιο που βοήθησε τους μαθητές να αντιληφθούν την διαφορετική προσέγγιση του ίδιου θέματος από δύο σκηνοθέτες με διαφορετική κουλτούρα. Στο τέλος της φάσης αυτής παρακολούθησαν ένα μάθημα κατανόησης των βασικών αρχών της κινηματογραφικής αφήγησης.

Η αφίσα του προγράμματος

Στη δεύτερη φάση οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν μία ταινία μικρού μήκους (5 λεπτών) με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη. Οι ίδιοι αποφάσισαν το θέμα, έγραψαν το σενάριο, προετοίμασαν, σκηνοθέτησαν και γύρισαν την ταινία.

 Η ταινία που είχε τίτλο «Το δίλημμα» γυρίστηκε μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα τον Μάρτιο του 2001, στο χώρο του σχολείου και παρουσιάστηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στο φεστιβάλ μαθητικών ταινιών «Χαμηλές Πτήσεις»

«ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Αλέξανδρος, ένα μοναχικό παιδί κατορθώνει τυχαία, διαβάζοντας ένα μήνυμα από το κινητό του καθηγητή του, να αλλάξει ριζικά τη τύχη όλης της Τάξης αλλά και της δικής του, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο αγαπητός φίλος στη παρέα. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσει τη πληροφορία που πήρε; Μια κλεμμένη νίκη είναι τελικά νίκη;

Ο Αλέξανδρος απαντάει στο δίλημμα και μαζί του απαντούν και όλοι οι συμμαθητές και η παρέα του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΛΑΤΣΙΔΟΥ ΒΙΚΥ
ΟΠΕΡΑΤΕΡ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: ΒΛΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΦΛΕΣΣΑ ΒΟΥΛΑ
ΣΚΡΙΠΤ: ΦΩΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΟΠΕΡΑΤΕΡ: ΣΙΩΡΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΜΠΟΥΜΑΝ: ΨΑΡΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΑ : ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΟΥΚΑΣ: ΒΛΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΡΙΑ: ΦΩΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ: ΦΛΕΣΣΑ ΒΟΥΛΑ
ΣΙΩΡΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΚΑΡΕΝΤΖΟΥ ΒΙΒΗ
ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ