2002 – 2003

Έκθεση Φυσικών Επιστημών

Έκθεση συνθετικών εργασιών των μαθητών

     Το ΕΚΦΕ Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα εφάρμοσε για τρίτη συνεχή χρονιά, το πρωτοποριακό πρόγραμμα επεξεργασίας και παρουσίασης συνθετικών εργασιών των μαθητών. Επίκεντρο του προγράμματος είναι η περιγραφή και η ανάλυση των φυσικών, χημικών και βιολογικών φαινομένων που διδάσκονται οι μαθητές, ο πειραματικός έλεγχός των θεωρητικών προβλέψεων και οι εφαρμογές που προκύπτουν μέσα από την κατανόηση της λειτουργίας της φύσης. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν με το ΕΚΦΕ οι καθηγητές κλάδου ΠΕ4 του Γυμνασίου Γέρακα: Γιάννα Νομικού (χημικός), Ράνια Ζακοπούλου (βιολόγος) και Γιώργος Καρβελάς (φυσικός). Σημειωτέον ότι η κα Νομικού και η κα Ζακοπούλου διαθέτουν μεγάλη εργαστηριακή εμπειρία στα μαθήματα της ειδικότητάς τους και έχουν συμμετάσχει επί σειρά ετών σε παρόμοια προγράμματα, καθώς και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι μαθητές επεξεργάστηκαν, κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών τους και των καθηγητών του ΕΚΦΕ, συνθετικές εργασίες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Η επεξεργασία και ολοκλήρωση των εργασιών, η συναρμολόγηση των πειραματικών διατάξεων και των κατασκευών και η εκπαίδευση των μαθητών, έγινε σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς. Συμμετείχαν 160, περίπου, μαθητές.

Την τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου έκθεση των εργασιών των μαθητών. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν από τους μαθητές οι συνθετικές εργασίες, που είχαν εκπονήσει. Οι ίδιοι έκαναν επίδειξη της λειτουργίας των πειραματικών διατάξεων και των κατασκευών. Περιέγραφαν και εξηγούσαν τα φαινόμενα που παρατηρούνταν.

      Την έκθεση επισκέφτηκαν όλοι οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου, οι γονείς των μαθητών καθώς και μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων, και Δημοτικών της περιοχής, με τους καθηγητές και τους δασκάλους τους.

Κώστας Παπαμιχάλης
Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ανατολικής Αττικής