Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αλλά και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε, την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021,  σε μια διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με τους μαθητές της Α ΄Γυμνασίου (Α1, Α2) την κα Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, φιλόλογο και κριτικό παιδικής λογοτεχνίας στο λογοτεχνικό περιοδικό «Αναγνώστης» αλλά και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Για να ζούμε ελεύθεροι», εκδόσεις Μεταίχμιο», το οποίο είναι μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά, που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία, αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα, αποδώσαμε τιμή στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε μια δημιουργική και γόνιμη συζήτηση για τη σπουδαιότητα του μαθήματος της ιστορίας, για τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης, για την υπέρτατη αξία της ελευθερίας, για τον πολύχρονο αγώνα των Ελλήνων να την κατακτήσουν, για τα υψηλά ιδανικά και τις ηθικές αξίες που μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση, για τη δυναμική σχέση ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστορία, για τις δυσκολίες της συγγραφής ενός βιβλίου.
Οι μαθητές προβληματίστηκαν, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, αντάλλαξαν ιδέες, έθεσαν ερωτήματα, αναζήτησαν απαντήσεις, διατύπωσαν τις απόψεις τους, ευαισθητοποιήθηκαν, είδαν με μιαν άλλη δημιουργική αισθητική ματιά το μάθημα της ιστορίας.
Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Η συνεχής παρακίνησή μας για φιλαναγνωσία θα βοηθήσει τα παιδιά να συναντήσουν το βιβλίο που θα τους επιτρέψει να «εμπλακούν», να ανακαλύψουν ότι το διάβασμα μπορεί να είναι απόλαυση.
Ευχαριστούμε την κα Σβορώνου και γι αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνάντηση και για το γεγονός ότι παραμένει πάντα καλή φίλη και συνεργάτιδα του σχολείου μας.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Περτσινίδου Κ., Παπαδάκου Ελ.