Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο – ERASMUS+ KA3 “BePart”

Στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και συγκεκριμένα στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο με τίτλο «Youth Participation Paths: Which Way?” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 BePart, το οποίο διοργανώθηκε από τους εταίρους μας Mentortec και Πανεπιστήμιο του Πόρτο, στις 9 Νοεμβρίου 2022.
Η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου, παρουσίασε τα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων EAR, yMIND και Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή – Gilly Salmon. Το μοντέλο EAR στοχεύει στην εισαγωγή της διαλεκτικής μεθόδου στη σχολική εκπαίδευση και προωθεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε μια δημοκρατική κοινωνία, με την υποστήριξη τεχνικών θεάτρου. Μέσω αυτού του μοντέλου ασχοληθήκαμε με το θέμα της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης το σχ. έτος 2020-2021. Τη σχολική χρονιά, 2021-2022, μέσω του μοντέλου yMIND ασχοληθήκαμε με την κατανόηση της ποικιλομορφίας, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την πρόληψη της βίας λόγω φύλου καθώς και την πρόληψη του εκφοβισμού και των διακρίσεων. Την ίδια χρονιά επίσης υλοποιήσαμε το Μοντέλο 5 σταδίων για την διαδικτυακή συμμετοχή Gilly Salmon, δημιουργώντας μια διαδικτυακή κοινότητα στο Instagram. Τα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων ενδυναμώνουν τους μαθητές να εκφράσουν την άποψη τους και τους καλλιεργούν τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η Πρόεδρος του Σχολής Επιστημών της Εκπαίδευσης κα Isabel Menezes με μια απολαυστική ομιλία με τίτλο «Youth civic and political participation in and beyond schools”.
Στο συνέδριο εκτός από τα αποτελέσματα του BePart παρουσιάστηκαν έργα στην Πορτογαλία που αφορούν την ενεργή πολιτειότητα, όπως ο «Θεσμός του Νεαρού Δημάρχου» αλλά και αυτά που δίνουν την ευκαιρία στους νέους να δημιουργήσουν για τις τοπικές τους κοινότητες και να διευκολύνουν τη ζωή των ηλικιωμένων.
Ευχαριστούμε την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και τους εταίρους μας για την επωφελή συνεργασία και πιο συγκεκριμένα τους συντονιστές μας, Mentortec, την Αction Synergy, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, τη Platoniq Sistema Cultural και τα σχολεία Escola Secundária de Paços de Ferreira (Πορτογαλία), Escola Virolei (Ισπανία), Valmieras Pargaujas sakumskola (Λετονία).