5ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Λιθουανία

H αυλαία έπεσε για τις κινητικότητες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με την κινητικότητα του ERASMUS+ KA2 “Let’s say stop to violence together” που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία με 3 καθηγητές και 5 μαθητές από τις 8-12 Μαΐου 2023.
Πιο συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε το σχολείο Mazeikiu rajono Zidiku Marijos Peckauskaites gimnazija στο Židikai, μια μικρή κωμόπολη στα βόρεια της Λιθουανίας, το οποίο ίδρυσε η διάσημη στη Λιθουανία εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Marija Pečkauskaitė.
Η υποδοχή θερμή από μαθητές και καθηγητές, με παραδοσιακές φορεσιές αλλά και τραγούδια της πατρίδας τους. Μας παρουσίασαν τη χώρα τους αλλά και το σχολείο τους το οποίο διατηρεί την πρωτιά στα αθλητικά δρώμενα και συγκεκριμένα στην άρση βαρών. Όλοι οι εταίροι πραγματοποίησαν παρουσιάσεις με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς και τα παραδοσιακά αθλήματα της κάθε χώρας με έμφαση στο «ευ αγωνίζεσθαι» και στην εξάλειψη της βίας στον αθλητισμό. Μέσα από τους χορούς είχαμε την ευκαιρία να ενωθούμε και να χορέψουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα.
Εντυπωσιαστήκαμε από το σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο. Φωτεινό, καθαρό, με χρώματα, χειροτεχνίες στα παράθυρα και πολλά εικαστικά έργα μαθητών κρεμασμένα στους τοίχους των διαδρόμων, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, εργαστήριο εικαστικών αλλά και εργοχείρων, με κλειστό γυμναστήριο αλλά και ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές από τις χώρες των εταίρων (Ελλάδα, Λιθουανία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία).
Οι μαθητές μας συμμετείχαν επίσης σε εργαστήρια εικαστικών, μαθαίνοντας να ζωγραφίζουν με θεματική τον αθλητισμό πάνω σε T-shirts, ενώ οι καθηγητές των χωρών των εταίρων έμαθαν να ζωγραφίζουν πάνω σε ποτήρι και να δουλεύουν με το ξύλο από σημύδα. Αυτή η ενασχόλησή μας, υπογράμμισε την αξία της τέχνης στην ψυχική ηρεμία, στη μείωση του θυμού και τη συμβολή της στη μείωση της βίας.
Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Bread Way στην γειτονική περιοχή Urvikiai στην προσπάθεια να γνωρίσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, όπου παρακολουθήσαμε την διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού από την φύτεμα του σπόρου του σιταριού μέχρι το ψήσιμο του ψωμιού, παράλληλα διανθισμένο με μουσική, χορό αλλά και τοπικά εδέσματα.
Παράλληλα, οριστικοποιήθηκαν, δύο από τα παραδοτέα του προγράμματος, το εγχειρίδιο για τη διαχείριση του θυμού και το εγχειρίδιο για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
Ως συντονιστές του προγράμματος συζητήσαμε με τους εταίρους τα τελευταία βήματα και καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα των παραδοτέων πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την υποβολή της τελικής έκθεσης. Μεγάλη ικανοποίηση νιώσαμε όταν μας δέχτηκε η Δήμαρχος του Mažeikiai, η οποία έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και το χαρακτήρισε σημαντικό για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία. Μας χάρισε επίσης και το διάσημο παραδοσιακό γλυκό – δέντρο της Λιθουανίας, το «Nijolės Šakočienės šakotis».
Οι συντονιστές της Λιθουανικής ομάδας, οργάνωσαν μια ολοήμερη περιήγηση στη Νida, μια παραθεριστική πόλη που βρίσκεται μεταξύ της λιμνοθάλασσας Curonian και της Βαλτικής Θάλασσας και είναι το δυτικότερο σημείο της Λιθουανίας και των κρατών της Βαλτικής, κοντά στα σύνορα με τη ρωσική περιφέρεια Καλίνινγκραντ. Εκεί θαυμάσαμε τις αμμοθίνες, τη Βαλτική θάλασσα, τα δάση αλλά και τα κεχριμπαρένια κοσμήματα που φτιάχνονται από το κεχριμπάρι της Βαλτικής. Επίσης επισκεφτήκαμε την Κλαιπέντα την όμορφη φοιτητούπολη και λιμάνι της Βαλτικής.
Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τοπικό συγκρότημα, όπου όλοι συμμετείχαμε σ’ αυτούς. Οι χορευτές τους, μας καλούσαν να συμμετέχουμε και να διασκεδάσουμε με τους χορούς τους, σαν παιχνίδια, μαθαίνοντας πολύ εύκολα τα βήματα.
Αποχαιρετώντας, τη Λιθουανία, πήραμε μαζί μας την ομορφιά των καταπράσινων λιβαδιών της με τις λίμνες και τα ποτάμια, τα πολύχρωμα σπίτια με τις επικλινείς στέγες και την ηρεμία του τοπίου και των ανθρώπων της, τις τοπικές της λιχουδιές και το νόστιμο ψωμί της. Αποχαιρετώντας τη Λιθουανία, αποχαιρετήσαμε επίσης όλους τους εταίρους, με τους οποίους τα τελευταία τρία χρόνια σφυρηλατήσαμε φιλικούς δεσμούς, ανταλλάξαμε πολιτισμό και πορευθήκαμε μαζί με κοινές αξίες, στόχους και δράσεις. Ευχαριστούμε θερμά την Emilija, τον Andrius, αλλά και Rima, τη Διευθύντρια του σχολείου που μάς έκαναν να νιώσουμε σαν το σπίτι μας αλλά και τους γονείς των μαθητών που φιλοξένησαν τους δικούς μας μαθητές και τους έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια τυπική Λιθουανική οικογένεια.
Η βιωσιμότητα του προγράμματος αυτού θα συνεχιστεί μέσα από τα εγχειρίδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους καθηγητές για όλους τους μαθητές μας.
Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Ζαφειριάδου Κ., Παπαδάκου Ελ.
Μαθητές: Αγγιούς Μ., Αμπλιανίτης Ν., Γαλαζούλας Θ., Κολοκοτρώνη Α., Μιντζιλώνης Φ.
Οι μαθητές μας έγραψαν για την κινητικότητα:
«Η Λιθουανία δεν είχε να προσφέρει μόνο την επανασύνδεση με παλιούς φίλους: είχε να προσφέρει πολιτισμό, ήθη και έθιμα, καινούριους ανθρώπους που εύχομαι να είχα στην καθημερινή μου ζωή. Είδα έναν τρόπο διαβίωσης εντελώς διαφορετικό, ένα μικρό χωριό με μεγάλα και πανέμορφα σπίτια, ενώ πεδιάδες, χωράφια και δάση στόλιζαν την γύρω περιοχή. Παρά το μέγεθος του χωριού, το σχολείο ήταν μεγάλο και άψογο. Έμαθα Λιθουανικά παιχνίδια και αθλήματα, όπως η άρση αλτήρων και μια άλλη εκδοχή της καυτής πατάτας, ενώ ταυτόχρονα έμαθα πως να είμαι καλύτερος αθλητής μέσω του ευ αγωνίζεσθαι. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι στα μαθητικά τους χρόνια. Πραγματικά σου αλλάζουν την ζωή», Φάνης.
«Η κινητικότητα στην Λιθουανία ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία από όλες τι απόψεις. Είχα ακούσει τόσα πολλά για τα ταξίδια στο εξωτερικό με προγράμματα Erasmus και μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα πλήρως. Μέσα από παρουσιάσεις ενημερώθηκαμε γιατί το πως μπορεί να αποφευχθεί η βία στον αθλητισμό. Επιπλέον μάθαμε για παραδόσεις του λιθουανικού λαού οι οποίες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Η πρωτεύουσα καθώς και η κωμόπολη στην οποία βρισκόταν το σχολείο ήταν πεντακάθαρες, γεγονός που με εξέπληξε αν συγκριθεί με τους δρόμους της Αθήνας. Παντού ξεχώριζε το στοιχείο της φύσης, με πολλά λιβάδια, λίμνες καθώς και ποτάμια. Η επικοινωνία μαζί με τα παιδιά του προγράμματος ήταν παραπάνω από ιδανική. Ήταν όλοι πολύ φιλικοί και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μας κάνουν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου», Νίκος.
«Το ταξίδι στη Λιθουανία ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και μια αξέχαστη εμπειρία. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν πολύ φιλικοί και τα παιδιά στο σχολείο πολύ φιλόξενα. Στη Λιθουανία έκανα επίσης και πολλούς φίλους από άλλες χώρες και έμαθα πολλά για τις διαφορετικές κουλτούρες κάθε χώρας. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το σύγχρονο σχολείο τους και η καθαριότητά τους. Δυστυχώς, φέτος και με αυτή τη μετακίνηση, αυτό το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, όμως μας δίδαξε πολλά πολύτιμα μαθήματα ως προς το bullying, το θυμό και πολλά άλλα πράγματα και για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό το πρόγραμμα και τα πράγματα που κάναμε χάρης αυτό.», Θωμάς.
«Ανυπομονούσα για αυτό το ταξίδι εδώ και ένα χρόνο. Μπορώ να πω, με μεγάλη χαρά, ότι άξιζε τον κόπο. Η Λιθουανία σαν χώρα ήταν καταπληκτική. Οι ήσυχοι και πεντακάθαροι δρόμοι της, οι πολύχρωμοι και με γεμάτοι ζωή χώροι της και οι χαμογελαστοί και ευγενικοί κάτοικοί της ήταν το κατά άλλο, με την καλή έννοια. Το σχολείο πεντακάθαρο με καταπληκτικές εγκαταστάσεις που, προσωπικά με έλκυαν τόσο πολύ, που ευχαρίστως θα φοιτούσα εκεί. Τα παιδιά ήταν το καλύτερο κομμάτι. Ήταν όλα τόσο ευγενικά και ακόμα και αν δεν ήξεραν, όλα τους, τόσο καλά τα αγγλικά, πάντα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεννοηθούν μαζί μας και να μας κάνουν να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι. Τα τοπία ήταν πάρα πολύ μαγευτικά και γεμάτα ζωή, το στοιχείο της φύσης τόσο έντονο που και από μακριά γινόταν αισθητή η παρουσία του. Όμως πήρα πολλά και μέσω του προγράμματος. Απέκτησα καινούργιες αξίες μέσα από τις παρουσιάσεις, αλλά και μέσω της παρέας με παιδιά από άλλους πολιτισμούς. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη και την συνιστώ σε όλα τα παιδιά», Μαρινίκη.
«Το ταξίδι στην Λιθουανία ήταν για εμένα μια φανταστική και μοναδική εμπειρία μιας και ήταν η τελευταία κινητικότητα με αυτό το Erasmus. Μάθαμε πράγματα τόσο σχετικά με την βία στον αθλητισμό και το πως μπορούμε να την αποφύγουμε όσο και για ότι έχει να κάνει με την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους ο οποίος παρ’ όλο που διαφέρει από τον δικό μας είναι πολύ όμορφος. Το σχολείο τους ήταν φανταστικό και τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές πολύ φιλόξενοι και ανοιχτοί. Η Λιθουανία σαν χώρα ήταν υπέροχη με πολύ ωραία, καταπράσινα τοπία. Ελπίζω να έχω ξανά την ευκαιρία να βρεθώ σε αυτή την καταπληκτική χώρα και να ξαναδώ αυτούς τους ανθρώπους που πλέον, μετά από 3 χρόνια δουλειάς και συναντήσεών μπορώ να πω φίλους μου», Αργυρώ.