Εκπαιδεύοντας τον ψηφιακό πολίτη του 21ου αιώνα

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα στο σχολείο μας «Εκπαιδεύοντας τον Ψηφιακό Πολίτη του 21ου αιώνα» στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Young Digital Leaders, που υλοποιείται από την Action Synergy, διαχειριστή και συντονιστή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και χρηματοδοτείται από τηv Google. Το πρόγραμμα Young Digital Leaders, εφαρμόστηκε στο σχολείο μας και σε τμήματα της Α’ κατά τη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας και με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεύθυνη ψηφιακή πολιτότητα. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα σπουδών της συγκεκριμένης δράσης είχε ως στόχο να υποστηρίξει τους μαθητές: α) Να έχουν αυξημένη κριτική στάση στην κατανάλωση των πληροφοριών στο διαδίκτυο β) Να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην online επικοινωνία τους γ) Να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τα δικαιώματα των άλλων, τις ευθύνες τους και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Οι μαθητές παρακολούθησαν πέντε ενότητες: Συνειδητοποιημένοι Καταναλωτές, Ανθεκτικοί Πολίτες, Αποτελεσματική Επικοινωνία, Γνωρίζω τα Δικαιώματα μου στο Διαδίκτυο και Ψηφιακοί Ηγέτες. Σε αυτές τις πέντε ενότητες, οι μαθητές ανέπτυξαν τις γνώσεις τους σχετικά με βασικές έννοιες του διαδικτύου, την ελευθερία της γνώμης και τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο, τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εντοπίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους (π.χ. fake news), τις αποτελεσματικές συμπεριφορές που απαιτούνται για να μπορούν να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και για να διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην ηλεκτρονική κοινότητα.
Την Ημερίδα ξεκίνησε η κα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, 5ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής, με θέμα τα Web 2.0 εργαλεία και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη, η κα Γεωργαντά, Δασκάλα, M.Εd. στις ΤΠΕ για την Εκπαίδευση και συνεργάτης της Action Synergy, παρουσίασε τρόπους που τα παιδιά μπορούν να πλοηγούνται αποτελεσματικά στον ψηφιακό κόσμο καθώς και το πρόγραμμα Young Digital Leaders, η κα Κωνσταντινιδου, Φιλόλογος του σχολείου μας, παρουσίασε το πώς εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Young Digital Leaders στο σχολείο μας και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του στους μαθητές μας και τέλος η κα Περτσινίδου, Διευθύντρια του σχολείου μας και Πληροφορικός τόνισε την έννοια της κριτικής σκέψης στις δημοσιεύσεις μας στον διαδικτυακό κόσμο, σε σχέση με τη δύναμη της εικόνας, το ψηφιακό αποτύπωμα και τη ρητορική του μίσους on-line.


Ευχαριστούμε θερμά την κα Παπαδοπούλου για την αξιόλογη παρουσίαση, όπως και την κα Γεωργαντά και την Action Synergy για την παρουσίαση και τη συνεργασία στο πρόγραμμα Young Digital Leaders. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην Ημερίδα και στήριξαν την προσπάθεια του σχολείου μας για επιμόρφωση σε ένα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό θέμα.