Εκπαιδευτική εκδρομή στην Μακεδονία – Οδοιπορικό

1η ημέρα

Νωρίς το πρωί την  Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, δόθηκε η εκκίνηση της τετραήμερης εκδρομής μας στη Μακεδονία. Δύο περιβαλλοντικά προγράμματα, «Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά», «Γεωμυθολογικά μονοπάτια» κι ένα πολιτιστικό «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχεδίασαν αυτή την εκδρομή με σκοπό να ικανοποιηθούν οι σκοποί και οι στόχοι και των τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στις 2:30 το μεσημέρι, φτάνουμε στην όμορφή Θεσσαλονίκη, όπου εκεί μας περίμενε ο κ. Βογδάνος, Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων τη Βιβλιοθήκης, για μια ξενάγηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που μετρά περίπου 80 χρόνια ύπαρξης. Αφού μας εξήγησε τον τρόπο αρχειοθέτησης, μας ξενάγησε στους πέντε από τους 11 ορόφους της, με παιδική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη πεζογραφία, επιστήμες, τέχνες φιλοσοφία, ιστορία, περιοδικά και εφημερίδες. Εντύπωση μας έκαναν ο πρωτότυπες εκδόσεις των έργων του Καζαντζάκη, ειδικά η Οδύσσεια με τους 330.000 στίχους, καθώς και η 1η εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1833, γραμμένη σε δύο γλώσσες, την ελληνική και γερμανική.

Μετά τη ξενάγηση κατεβήκαμε πεζή την παραλία και φωτογραφηθήκαμε σε δύο εμβληματικά σημεία της πόλης, τον Λευκό Πύργο και τον έφιππο Μ. Αλέξανδρο. Δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Επίσης δεν ξεχάσαμε να δοκιμάσουμε τρίγωνα πανοράματος του Ελενίδη στην Τσιμισκή!

Το απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στην Έδεσσα για ξεκούραση.

2η ημέρα

Μια πολύ γεμάτη ημέρα ήταν η σημερινή! Νωρίς το πρωί, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, μας υποδέχτηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στην Έδεσσα, όπου μας εξήγησαν τα προγράμματα που υλοποιούν. Το πρόγραμμα που εμείς παρακολουθήσαμε είχε τον τίτλο « Η Μπάντα των Απορριμματοφόρων», που ενθουσίασε πραγματικά τους μαθητές μας. Οι κυρίες Θεοδώρα Γκουράνη και Ευαγγελία Μήκα  τους εξήγησαν την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Κατόπιν όλοι περάσαμε στον εξωτερικό χώρο, με τα ρυάκια και τον εντυπωσιακό καταρράκτη, Κάρανο, και κρατώντας υλικά όπως κεσεδάκια από γιαούρτι, αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, ξύστρες με καπάκια από μπίρες, μιμηθήκαμε τον ήχο του νερού. Θαυμάσαμε και πειραματιστήκαμε με το ηλιακό ρολόι και με τον βοτανικό κήπο. Επιστρέφοντας στον εσωτερικό χώρο του οι μαθητές με τη βοήθεια της μουσικού κας Γκουράνη, παίξανε την «Αρπαγή της Περσεφόνης» με τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που τα είχαν ως τα μουσικά τους όργανα. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε στο ΚΠΕ με τη δημιουργία ενός αυλού από χαρτόνι.

Είχαμε επίσης τη χαρά να παρουσιάσουμε στις υπεύθυνες του ΚΠΕ τα δικά μας περιβαλλοντικά προγράμματα με τις δράσεις μας που πραγματικά τις ενθουσίασαν. Για δώρο τους χαρίσαμε λαχανικά και αρωματικά από τον σχολικό κήπο μας.

Η πολιτιστική ομάδα επισκέφτηκε επίσης τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Έδεσσας, η οποία ιδρύθηκε το 2002 με χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ και άνοιξε για το κοινό το 2006. Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας συγκέντρωσε 40.000 τεκμήρια ( βιβλία, dvd, cd) και 6.000 συνδρομητές. Περίπου 2.000 βιβλία δανείζονται στο κοινό τον χρόνο, ενώ για δύο χρόνια λειτουργούσε κινητή βιβλιοθήκη για τα σχολεία του Νομού με χορήγηση της ΕΕ. Μας εντυπωσίασε ο Η/Υ για τυφλούς και η εκτύπωση ενός κειμένου με τη γραφή Braille. Στον κήπο θαυμάσαμε το δέντρο Gingko Biloba που ευδοκιμεί στην Ινδοκίνα και φυτεύτηκε στη Έδεσσα από τον Χο Τσι Μινχ, τον εθνάρχη του Βιετνάμ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Έδεσσα ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το δέντρο βρήκε κατάλληλες συνθήκες περιβάλλον της πόλης, θέριεψε και σήμερα υψώνεται ακόμα, δίπλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στις 13:00 μ.μ., όλοι οι μαθητές  ξεναγήθηκαν από το infoedessa στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στη Μητρόπολη, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τις εξαιρετικές αγιογραφίες του 1380, στο Λαογραφικό Μουσείο και στους Μύλους των πέντε αισθήσεων και των γεύσεων. Στον Μύλο των πέντε αισθήσεων, μας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Waternet που συνδέει την πόλη της Έδεσσας με την πόλη της Οχρίδας και μας παρουσιάστηκαν οι μορφές του νερού που ευαισθητοποιούν και τις πέντε αισθήσεις μας. Στον Μύλο των Γεύσεων, έγινε παρουσίαση της επεξεργασίας που γινόταν στο σουσάμι με τον παραδοσιακό τρόπο καθώς και των παραγώγων προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο). Ευχάριστη έκπληξη ήταν το γευστικό κέρασμα παστελιού και χυμού κερασιού. Στο τέλος της ξεναγήσής μας επισκεφτήκαμε το ερπετάριο με τα 65 είδη ερπετών.

Μετά το γεύμα μας, πήραμε δυνάμεις για να συνεχίσουμε το δεύτερο μέρος της περιήγησής μας που ήταν η επίσκεψη στον όμορφο παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγ. Αθανασίου και των Λουτρών Πόζαρ, με τα ιαματικά νερά. Μεγάλη η απογοήτευση που δεν είχαμε πάρει μαγιό για να βουτήξουμε στα ζεστά και καθάρια νερά! Όμως μας αποζημίωσε το τσάι του βουνού που απολαύσαμε με τους ήχους του κελαρυστού νερού και την ομορφιά του τοπίου.

3η ημέρα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ήταν ο πρώτος σταθμός της σημερινής μας, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018,  περιήγησης και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Η βιβλιοθήκη αυτή που ιδρύθηκε το 1952, έχει 34.000 συνδρομητές (αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 1 στους 2 κατοίκους της Βέροιας) και το 2010 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, ανάμεσα σε 300 άλλες βιβλιοθήκες από όλον τον κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινό της. Το έπαθλο του ενός εκ. δολαρίων από το ίδρυμα Melinda – Bill Gates χρησιμοποιήθηκε για τον εκσυγχρονισμό της. Εκτός από βιβλία, cd, dvd, σύγχρονοι Η/Υ , tablets και kindles, ηλεκτρονικό σύστημα δανεισμού, αίθουσα ηχογράφησης και αίθουσα έμπνευσης είναι στη διάθεση του αναγνώστη.

Ο δεύτερος σταθμός μας, ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, με ξεναγό τον κ. Κακαγιάννη, που κυριολεκτικά κρεμόμασταν από το στόμα του μιας και με γλαφυρότατο τρόπο μας μετέφερε ιστορικά πίσω στον χρόνο, στην εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλέξανδρου.

Κατόπιν το απαράμιλλης ομορφιάς πάρκο του Αγ. Νικολάου στη Νάουσα, μας έδωσε στιγμές ανάπαυλας και απόλαυσης δίπλα στη φύση. Ο τελευταίος σταθμός μας ήταν ο συνεταιρισμός οινοπαραγωγών, Vaeni, με τα μονοποικιλιακά του κρασιά όπως το Ξινόμαυρο, χαρακτηριστική ποικιλία της περιοχής αλλά και τα πολυποικιλιακά, όπως το Merlot και Syrah. Το βράδυ μετά το δείπνο,  αποχαιρετήσαμε την όμορφη Έδεσσα με μια βραδινή βόλτα και μια απολαυστική κρέπα!

4η ημέρα

Η τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής μας εκδρομής,  την Κυριακή 1 Απριλίου 2018, ξεκίνησε με συγκίνηση και με αισθήματα αγάπης, συμπόνιας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Νωρίς το πρωί, αφού αποχαιρετήσαμε την όμορφη Έδεσσα, μας υποδέχτηκε στα γραφεία του ο Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας στα Γιαννιτσά. Εκεί οι μαθητές μας παρέδωσαν τα καπάκια που είχε συλλέξει από την αρχή της σχολικής χρονιάς το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και το φροντιστήριο Ακάδημος στην Παλλήνη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σιδέρης, η γραμματέας, κα Σπύρου και η κα Τσιφτσάκη, που εκτελεί χρέη γραμματειακής υποστήριξης, μάς ενημέρωσαν για τις δράσεις του Συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1999, καθώς και για τη συγκεκριμένη δράση συλλογής καπακιών που την ξεκίνησαν από το 2010 και έκτοτε έχουν χαρίσει αμαξίδια σε μικρούς και μεγάλους απ’ όλη την Ελλάδα. Η δράση αυτή έχει ανταποδοτικότητα όταν επιτευχθεί ο ένας τόνος καπακιών. Μας συγκίνησε η θερμή τους υποδοχή και η φιλοξενία τους που ολοκληρώθηκε με κέρασμα χειροποίητης τυρόπιτας και σπανακόπιτα , τοπικών χυμών ροδάκινου και πασχαλινής λαμπάδας. Αφού τους ενημερώσαμε για τις δράσεις του σχολείου μας τόσο περιβαλλοντικού χαρακτήρα όσο και αυτών κοινωνικής αλληλεγγύης, τους αποχαιρετίσαμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε να μαζεύουμε όσα περισσότερα καπάκια γίνεται στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στη συλλογή καπακιών.

Σειρά μετά είχε το εκπληκτικό, από πολλές απόψεις, Μουσείο της Πέλλας, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Χτισμένο το 2009, σε μορφή αρχαίας κατοικίας, με το αίθριο στη μέση για φυσικό φωτισμό, μας εξέπληξε με τα μοναδικά ευρήματά του, όπως τα μεγάλα ψηφιδωτά, τα αγγεία, τα κτερίσματα, τα ειδώλια, τα κοσμήματα και τα όπλα, συμπληρώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την εικόνα της καθημερινής ζωής της Πέλλας, της δεύτερης, κατά σειρά μετά τις Αιγές, πλούσιας πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.

Μετά κι από αυτή την ξενάγηση πήραμε τον δρόμο του γυρισμού, γεμάτοι ζωηρές εικόνες, γεύσεις και γνώσεις από την τετραήμερη εκδρομή μας στην Μακεδονία, που απλόχερα μας χάρισε συγκινήσεις τόσο περιβαλλοντικού όσο και πολιτιστικού χαρακτήρα.