Ομιλία της Δρ. Φοίβης Κουντούρη

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, η ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 “Climate Change is here” απήλαυσε τον χειμαρρώδη λόγο της καθηγήτριας Δρ. Φοίβη Κουντούρη, παγκόσμιας ηγέτη στη βιώσιμη ανάπτυξη. H Δρ Κουντούρη είναι καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE). Είναι επίσης, μεταξύ άλλων, συμπρόεδρος του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη (UN SDSN) και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece. Διευθύνει τρία ερευνητικά κέντρα (2 δημόσια και 1 ιδιωτικό) με 200 επιστήμονες.
Η Δρ Κουντούρη, υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί η μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, χρειάζεται η επιστήμη και η τεχνολογία, τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και οι πολιτικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που δίνουν καινοτόμες πράσινες λύσεις, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στους 17 Στόχους Παγκόσμιας Ανάπτυξης, στις εργασίες που επιτελούν τα ερευνητικά κέντρα που διευθύνει καθώς και στα δίκτυα τα οποία συμμετέχει. Εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ειδικά τώρα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες γίνονται πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Ενθάρρυνε τους μαθητές να επενδύουν στη γνώση και τους συμβούλευσε να αγαπούν αυτό που κάνουν γιατί έτσι μόνο θα είναι επιτυχημένοι. Οι μαθητές εντυπωσιασμένοι από την ποικιλία και την ευρύτητα των δράσεων της υπέβαλλαν ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε με προθυμία.
Ευχαριστούμε θερμά τη Δρ. Κουντούρη που βρήκε χρόνο, ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις της για να αφιερώσει στους μαθητές μας.