Κέντρο Πολιτισμού- Σταύρος Νιάρχος

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, μαθητές της Α’ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα δημόσιο χώρο, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων και το οποίο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο European Garden 2018 / 2019 στην κατηγορία καινοτόμου σύγχρονου σχεδιασμού πάρκου ή κήπου.

Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με την ολοκλήρωση του έργου το παρέδωσε στην Ελληνική Κοινωνία. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη με ιστορία δύο αιώνων περίπου, με περισσότερα από 1 εκ. βιβλία και περιοδικά και ένα πλήθος σπάνιων χειρόγραφων κωδίκων από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα, που αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας και συνδετικό κρίκο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Θαυμάσαμε την οργάνωση και την πληθώρα των τεκμηρίων, καθώς και τους χώρους των αναγνωστηρίων, των εργαστηρίων και των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, πλαισιωμένους με εντυπωσιακά έργα μοντέρνας τέχνης. Κατόπιν επισκεφτήκαμε την περιοδική έκθεση Ζογγολόπουλου, το κύπελλο του Σπύρου Λούη, του Έλληνα μαραθωνοδρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και εθνικού ήρωα, ενώ δεν παραλείψαμε να θαυμάσουμε την θέα προς το Φάληρο από τον όγδοο όροφο του κτιρίου.

Τέλος απολαύσαμε τη βόλτα μας στον πανέμορφο μεσογειακού τύπου κήπο, με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και ανοιχτούς χώρους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο λαβύρινθος, το μουσικό πάρκο, το ηλιακό παγκάκι και η μεγάλη τσουλήθρα!

Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Παπαδάκου Ε., Κυριακοπούλου Γ.