Εκδήλωση από την Ομάδα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η Ομάδα των Δικαιωμάτων του Παιδιού από το «Χαμόγελο του Παιδιού», με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οργάνωσε μια εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή τα 30 χρόνια από την Υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να παρουσιάσει τις δράσεις της, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στο ΥΠΑΙΘ.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Χαιρετισμό απεύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη, η Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου, κα Αναστασία Γκίκα και ο ιδρυτής του «Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, ανέδειξε τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα αναφορικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών που εγείρονται στη χώρα μας και σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση, την κλιματική αλλαγή, το bullying, την ενδοοικογενειακή βία, τα παιδιά πρόσφυγες κα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συζητήσεις με ειδικούς στις διάφορες θεματικές όπως νομικούς, καθηγητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κα. Όλες οι προηγούμενες ενέργειες οδήγησαν σε Ψηφισμα με τις Προτάσεις και θέσεις των παιδιών.

Στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασαν την καμπάνια «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω». Μέσω της δράσης You smile, μέσα σε 7 χρόνια πάνω από 5000 μαθητές 120 σχολείων έχουν ενημερωθεί για τα δικαιωματά τους και πώς να τα διεκδικούν και να τα υπερασπίζονται. Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση με μαθητές και από τις τρεις τάξεις του σχολείου. Δύο μαθήτριες, η Μαυρογώργη και η Μοντσενίγου χαιρέτησαν  την εκδήλωση με ένα πολύ θερμό μήνυμα ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν την στήριξή του σχολείου μας  στην Ομάδα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόσκληση και τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση καθώς και το ΥΠΑΙΘ για τη φιλοξενία.

Συνοδοί: Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γ., Κυριακοπούλου Γ., Ζαφειριάδου Κ.

Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτική Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή από όλες τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Αττικής που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αργυρούπολης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΙΘ, όλα τα ΚΠΕ της Αττικής, τις 14 τοπικές Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και το σύλλογο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Η επιμορφωτική ημερίδα είχε θέμα «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου» και πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) και στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγύ». Την Ημερίδα χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, κα Γκίκα .

Ακολούθησαν οι εξής ομιλίες: «Η Ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή», Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών «Κλιματική Αλλαγή και Καταστροφές σε ένα Επιταχυνόμενο Κύκλο. Στρατηγικές Δράσεις Προσαρμογής», Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δ/ντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Δ/ντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΟΑΣΠ Μετά τις ομάδες εργασίας εκπαιδευτικών, ακολούθησε η παρουσίαση έργου LIFE-IP AdaptInGR, από τη Ζωή Πολυμεροπούλου, από την Ομάδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων & Επικοινωνιακής Στρατηγικής του έργου.

Την Ημερίδα παρακολούθησε η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για τη διοργάνωση αυτής της ενδιαφέρουσας ημερίδας.

 

ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ – Πάρνηθα

Σε μια απολαυστική διαδρομή από το Φλαμπούρι μέχρι τη Μόλα, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της νέας μας δράσης ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. Με οδηγούς βουνού τη Ζωή, τη Στέλλα και τον Λεωνίδα, μια ομάδα 41 ατόμων, μαθητές, καθηγητές, γονείς, αδέρφια, περπατήσαμε μονοπάτια, μερικές φορές και δύσβατα, ξεδιψάσαμε σε πηγές, συναντήσαμε έλατα, σχίνους, χαρουπιές, κουμαριές και καταλήξαμε για πικ-νικ, ξεκούραση αλλά και ομαδικό παιχνίδι στη Μόλα.

Η Πάρνηθα έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ένα σημαντικό της τμήμα απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 1961. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά (SPA) και έχει ανακηρυχθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ευχαριστούμε τους οδηγούς μας αλλά και όλους που συμμετείχαν και δώσανε παλμό σ’ αυτή την πρώτη δράση μας κοντά στη φύση, από την οποία αντλήσαμε ζωντάνια και δύναμη, ενδυναμώνοντας παράλληλα την ψυχική μας υγεία και καλλιεργώντας αισθήματα σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον.

Συνοδοί καθηγητές: Περτσινίδου Κ., Ζερεφού Δ., Κόκκαλης Π.

Εορτασμός Πολυτεχνείου 2019

Εσείς αδέρφια που πέσατε.

Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τ’ όνομά σας.

Μα η πατρίδα θα κρατάει το αίμα σας στις ρίζες της για ν’ ανθίζει.

Τάσος Λειβαδίτης

Όχι οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν γιατί το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την Δημοκρατία, και την Ελευθερία και θα είναι ζωντανό μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό. Ας σταθούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου κι ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι και το δικό μας χρέος να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν. Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου!

Σ’ αυτό το συγκινησιακό κλίμα κινήθηκε την  Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, η γιορτή μνήμης για το Πολυτεχνείο με αφήγηση του χρονικού, με προβολή βίντεο και φωτογραφιών της εποχής, με εξαιρετική επιλογή ποιημάτων και τραγουδιών καθώς και με κάλεσμα των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και καθηγητές μας!

Ευχαριστούμε τον γονέα κ. Παύλο για την προσφορά των τριαντάφυλλων.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικολαροπούλου Μ., Παπαδάκου Ελ., Κάσση Μ., Μαυρογόνατος Π.

 

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, από τις 16 έως τις 24 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών της Α’ για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και του περιβαλλοντικού προγράμματος “Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά”. Προτάθηκαν τρόποι και ιδέες για κάθε περίπτωση, καθώς επίσης αναδείχτηκαν τα οφέλη.

Τέλος οργανώθηκαν εργαστήρια επαναξιοποίησης τροφής, όπου οι μαθητές έφτιαξαν κρέπες και τις γέμισαν με κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα ή με σπιτική μαρμελάδα από φρούτα που είχαν ξεμείνει.

Να μην ξεχνάμε ότι πετιέται το 20% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων ανά έτος στην ΕΕ, γεγονός που επιτείνει την κλιματική αλλαγή.

Μοιράστηκε επίσης στους μαθητές της Α’ το  Γράμμα στους γονείς προκειμένου να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου.

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Περτσινίδου Κ., Πριτσιούλη Γ.

“Πάμε θέατρο;” – Ο χορός της φωτιάς

Στο πλαίσιο της δράσης “Πάμε θέατρο;” προτείνουμε τη μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση  «O Χορός της Φωτιάς», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 6:00μμ. Πρόκειται για μια παράσταση ενθύμησης  για τον Πόντο μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες αποδίδεται ανάγλυφα ως πανανθρώπινο σύμβολο, ο διαχρονικός αγώνας για τη μετάβαση από μια κατάσταση σκλαβιάς προς έναν ορίζοντα απελευθέρωσης.

Οι μαθητές μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους.  Η συνάντηση θα γίνει στον χώρο του σχολείου στις 4:45μμ. και η μετακίνηση με πούλμαν. Το κόστος της μεταφοράς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τιμή εισιτηρίου:10€

Υπεύθυνη Δήλωση

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, έγινε παρουσίαση του ευρωπαικού προγράμματος SELMA (Social and Emotional Learning for Mutual Awareness) από τη Διευθύντρια του σχολείου, κα Περτσινίδου, σε μαθητές της Α’ και Γ’.

Το SELMA είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο και βασίζεται στην προσέγγιση της Κοινωνικο-Συναισθηματικής Μάθησης και του Ψηφιακού Αλφαβητισμού (media & information literacy) με συνονιστή από την Ελλάδα τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β’ ΠΠΚ , Νοσοκομείο “Π & Α Κυριακού.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο και να συμμετέχουν σε σχετικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι με δράσεις τις οποίες παρουσιάσαμε σε Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο 12ο Εντατικό Σεμινάριο για την Εφηβική Υγεία στο Ζάππειο, τη διοργάνωση των οποίων είχε Μονάδα Εφηβικής Υγείας.

Φέτος συνεχίζουμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος με νέα ομάδα. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, κ. Λορέντζο, κα Σιάτρα και κα Κώστα για τη σημερινή τους παρουσία στο σχολείο μας και τη βοήθεια για το σχεδιασμό των νέων δράσεων.

Δράση: Καθαρά Θρανία

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία του 15μελούς, οργανώθηκε ο καθαρισμός των θρανίων όλων των τμημάτων. Το αποτέλεσμα εκτυφλωτικό: άστραψαν από καθαριότητα! Να προσέξουμε τώρα να μην τα λερώσουμε! Συγχαρητήρια σε όλους!

Επιμόρφωση Ambassadors Teachers4Europe

 

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε η Δια ζώσης και Διαδικτυακή Επιμόρφωση των Ambassadors Τeachers4Europe στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA3 “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture”. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, και τη διαπολιτισμική κατανόηση με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών Ευρωπαίων πολιτών.

Αποτελεί μια καλή ελληνική πρακτική που ξεκίνησε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα το 2011 με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα μετεξελίχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εταίρους από την Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία και Μάλτα.

Τον συντονισμό τον έχει αναλάβει η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Γενική Δ/νση Διεθνών, Ευρωπαϊνών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του ΥΠΑΙΘ και η Ελληνική Επιτροπή της Unesco.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει ως Ambassador Αν. Αττικής, η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου και ως Teachers4Europe η κα Πριτσιούλη, η κα Δέτσικα, η κα Κάσση και η κα Θεοδωρακοπούλου. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ενώ η τελετή υποδοχής των Ambassadors στο Ίδρυμα Λασκαρίδου.

Ομιλίες πραγματοποίησαν η κα Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του Προγράμματος, ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής, Αν. Πρόεδρος, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του προγράμματος, ο κ. Άρης Περουλάκης, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τ. στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κα Τόνια Παπατριανταφύλλου, Συντονίστρια του ΥΠΑΙΘ για το Erasmus+ KA3 “T4E”, Γραμματεία Γενικής Δ/νσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών & Διαπολιτισμικής Εκπ/σης – Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κα Βέρα Δηλάρη, Msc, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας, ο κ. Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα Jean Monnet, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του προγράμματος. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκαν πολλά εργαστήρια. Στην τελετή υποδοχής, μετά το καλωσόρισμα του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Κούτρα και του κ. Τζιαμπίρη, Πρόεδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, απεύθυνε χαιρετισμό η κα Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Γεώργιος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Ιωάννης Μανώλης, Στέλεχος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, η κα Μενδρινού, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η κα Σίσσυ Αλιγιζάκη, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Σχολικών Κτιρίων Δήμου Πειραιά.

Στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε από την κα Ασδεράκη, συμμετείχε και η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου, Ambassador Teachers4Europe Αν. Αττικής από το 2016, με παρουσίαση των δράσεων των Teachers4Europe του σχολείου μας από το 2017 και η συγκεκριμένα της κας Δέτσικα, της κας Πριτσιούλη και της κας Κάσση.