Αριστεία στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας της Β’ Θωμαΐς Κοτζιά και στη μαθήτρια μας της Α’ Ηλέκτρα Ψυχογυιού που αρίστευσαν στην επίλυση γρίφων στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ για Γυμνάσιο και Λύκειο!

Εκπαιδευτικές Γέφυρες – Συναντήσεις με τα Δημοτικά

Την Τρίτη 20/4/2021, ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις μας με τα Δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα το 2ο, 4ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο του Γέρακα, που είχαμε ξεκινήσει από την Παρασκευή 16/4/2021. Η Διευθύντρια του σχολείου, κα Περτσινίδου, παρουσίασε στους μαθητές της Στ’ των Δημοτικών τις αξίες, τις δεξιότητες που επιδιώκει να καλλιεργήσει το σχολείο μας στους μαθητές, τους κανόνες αλλά και τη λειτουργία του σχολείου καθώς τα ποικίλα προγράμματα ευρωπαϊκά και μη που υλοποιεί, τα δίκτυα στα οποία είναι ενταγμένο αλλά και τις διακρίσεις του σχολείου μας. Αναφερθήκαμε εκτενώς στις δράσεις και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 “BePArt“.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια του σχολείου κα Πριτσιούλη, η κα Ζερεφού και η κα Γιαμπουρά. Οι μαθητές επίσης έπαιξαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων, που είχε σχεδιάσει η κα Ζερεφού γι αυτό τον σκοπό, ενώ απαντήσαμε σε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις των μαθητών. Στο τέλος εκφράσαν τα πολύ θετικά τους συναισθήματα για το σχολείο μας. Οι κυρίαρχες λέξεις ήταν, «ενδιαφέρουσα, χαρά, ανυπομονησία».
Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη δράση που θέτει Εκπαιδευτικές Γέφυρες από τη μια βαθμίδα στην άλλη, γιατί διευκολύνει την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Ευχαριστούμε και τους τρεις Διευθυντές των Δημοτικών, κ. Κοντομάρη από το 2ο, την κα Κατσαφάρου από το 4ο και την κα Λιουδάκη από το 7ο, για την εξαιρετική συνεργασία καθώς και τους δασκάλους που στήριξαν έμπρακτα τη δράση αυτή.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – Λογοτεχνικές Συναντήσεις

Τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με λογοτεχνικές συναντήσεις.
Τη Δευτέρα 12/4/2021 στο πλαίσιο των διαδικτυακών συναντήσεων του σχολείου μας με σύγχρονους λογοτέχνες, οι μαθητές της Γ΄τάξης (Γ3, Γ2) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τη βραβευμένη συγγραφέα εφηβικής και νεανικής λογοτεχνίας κ. Ελένη Τασοπούλου.
Με αφορμή το βιβλίο της «Το λουζεράκι», εκδόσεις Καστανιώτη, που είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, μια γλυκόπικρη και συνάμα τρυφερή ματιά στην εφηβεία και τη νέα πραγματικότητα που τη συνοδεύει, τα παιδιά προβληματίστηκαν γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πολλαπλές μορφές και τις ανησυχητικές διαστάσεις της βίας, τις αρνητικές συνέπειες που αυτή επιφέρει τόσο στη διαμόρφωση του κλίματος του σχολείου όσο και στην κοινωνικοποίηση και την καλή ψυχική υγεία των παιδιών στη μαθητική αλλά και την ενήλικη ζωή τους. Τονίστηκε η ευθύνη και ο ρόλος της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του εκφοβισμού και της επιθετικής συμπεριφοράς.
Παράλληλα συζητήσαμε για τον ευεργετικό ρόλο της τέχνης στη ζωή μας, για τη θεραπευτική της δύναμη στην ψυχολογία του εφήβου, για τη σημαντική συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια, την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.
Στις μέρες μας, με την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και τον καταιγισμό της εικόνας, ευνοείται όλο και λιγότερο η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Παιδιά που στο σχολείο έχουν γνωρίσει τις απολαύσεις και τις δυνατότητες των λογοτεχνικών κειμένων γίνονται κατά κανόνα οι αυριανοί συνειδητοί αναγνώστες.
Την Παρασκευή 23/4/2021 στο πλαίσιο επίσης των δράσεων μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε σε δύο διαδοχικές συνομιλίες με τους μαθητές της Α΄και Β΄Γυμνασίου (Α2, Α3, Α6, Β3) τους εκπαιδευτικούς και συγγραφείς παιδικών βιβλίων κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και κ. Παντελή Ζούρα.
Σε μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία αποτίσαμε φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς τους, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Με αφορμή το σύνθημα «Διαβάζω και Αλλάζω» οι συγγραφείς τόνισαν στα παιδιά την αξία της φιλομάθειας και της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, τη σημασία της αγάπης για τη γνώση και το βιβλίο, την ανάγκη της διατήρησης της σχέσης λογοτεχνίας-παιδιού ως σημαντικά ηθικά εφόδια για τα παιδιά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.
Στην ψηφιακή παρουσίαση του βιβλίου τους «Δυό φορές το ΄21 » οι συγγραφείς μίλησαν για τον ηρωισμό ως ελεύθερη επιλογή, για την ιστορία ως πηγή έμπνευσης, για την αξία των υψηλών ιδανικών, για την ανάγκη διατήρησης της επαφής μας με τη γλώσσα, την παράδοση και τις ρίζες μας, για τον ρόλο του σχολείου στην προβολή θετικών προτύπων ζωής με σκοπό τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών.
Κλείνοντας τη συνάντηση, οι ομιλητές παρακίνησαν τα παιδιά να διαβάζουν συνεχώς, για ν’ ακούσουν τη «μουσική των λέξεων», να ονειροπολήσουν και να δουν το «φως» που θα ξυπνήσει μέσα τους τον ηρωισμό ή την αγιοσύνη.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Τασοπούλου, την κα Μαστρομιχαλάκη και τον κ. Ζούρα για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.